Феєрія українського кіно


У вересні відзначається День українського кіно .

У бібліотеці відбулась година цікавих повідомлень "Феєрія українського кіно", де відвідувачі дізнались цікаві факти про українське кіно, змогли познайомитись з книгами , які були екранізовані, а також переглянути трейлери на сучасні українські фільми.

Українське кіно починається з далекого 1893-го. Тоді в Одесі Йосип Тимченко, механік Новоросійського університету, створив прототип кінокамери. Власне на неї і відзняли перші фільми – «Вершник» і «Метальник списа».

Перший кіносеанс провели в 1896-му році. Його ініціював відомий фотограф Альфред Федецький.

В 1911-му в Україні відзняли перший німий фільм під назвою «Запорізька Січ».

В 1927-му світ побачила перша мультиплікаційна стрічка «Казка про солом’яного бичка».

В 1928-му в Києві з’явилася перша кінофабрика.

«Ентузіазм. Симфонія Донбасу». Саме так називалася перша звукова вітчизняна картина, яку відзняв відомий режисер Дзиґа Вертов.

Фільм «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова, що в 1964-му вийшов на екрани, здобув 67 нагород.

В 1994-му в Україні відзняли перший вітчизняний телесеріал, який мав 20 серій. Це стрічка «Царівна».

Фільм Ігоря Стрембіцького «Подорожні» став першою українською стрічкою, який здобув нагороду на Канському міжнародному фестивалі в 2005 році.

Сьогодні Україна створює кіно разом з Болгарією, Грузією, Польщею, Італією, Францією, Нідерландами та багатьма іншими країнами Європи. Наші сучасні стрічки показують в кінотеатрах по всьому світу та вони беруть участь у найпрестижніших кінофестивалях.

Найбільшим міжнародним кінофестивалем в Україні є київський кінофестиваль «Молодість», який заснований в 1970 році і проходить кожного року в жовтні.


Коментарі