Під синьо-жовтим прапором свободи



23 серпня 2004 року в Україні вперше відзначили одне з найголовніших державних свят — День державного прапора. Але і до цього часу кількасот років поєднання жовтого і синього символів в історії нашої державності було дуже поширене, і сягає своїми коріннями у давні часи. 

 Бібліотека організувала флешмоб 

"Під синьо-жовтим прапором свободи"


    ????  Перші згадки про колірному поєднанні синьо-жовтого кольору згадується при заснуванні міста Львова. Данило Галицький засновуючи місто Львів на честь свого сина, зобразив герб жовтого лева на блакитному тлі. 

   

???? Золотий, жовтий колір стяга символізує Творця, Бога-Отця і взагалі Вищу Духовність. Синій – це усе земне, а також свобода вибору, якою Творець наділив свої творіння у надії, що вони нею не зловживатимуть




 ???? Також синій і жовтий — це вогонь і вода, чоловіча і жіноча стать. І все ж, головна ідея синьо-жовтого — це велика гармонія космосу, сонця, землі. 



???? Значення синього та жовтого кольорів на прапорі традиційно також трактують як поєднання чистого, мирного безхмарного неба, що простягнулося над жовтим кольором хлібного лану – символу мирної праці і достатку.



   ???? 2016 року, з нагоди 25 річниці Незалежності, в Музеї архітектури та побуту Пирогово створили величезний прапор України із квітів. Площа прапора склала понад 13 тисяч квадратних метрів, і він увійшов до Книги рекордів Гіннеса та Книги рекордів України, як найбільший квітковий килим.


 



???? 23 серпня 2018 року в Дніпрі встановили на флагштоці прапор, що встановив одразу два національні рекорди країни, що потрапили в Книгу рекордів України: найбільший державний прапор України над містом: розмір полотна — 12×18 метрів, вага – 23 кілограми та найвищий флагшток із прапором України: висота –72 метри.











Коментарі