Презентація книжкової виставки " Три серпневих Спаса "

 

    

В останній літній місяць в Україні святкують три Спаси: медовий, яблучний і горіховий. 

Свята присвячують подяку Богу за зібраний урожай.
На Спас православні християни йдуть до церкви, щоб освятити частину нового врожаю. 

Також Спаси мають свої давні традиції.

     Перший Спас – Медовий

Першим відзначається Медовий спас 14 серпня. Також цей день називають Маковий спас, або Маковій. Наші предки вважали, що з цього дня бджоли не несуть мед, і починали його збір. Їсти його дозволялося тільки після освячення.  У народі переосмислили назву свята і зв’язали його з маком, який дозріває до цього часу. Тому в цей день несуть до церкви святити макові головки, печуть випічку і млинці з маком і медом.

    Другий Спас – Яблучний

Другий Спас прийнято відзначати 19 серпня саме з нього починаються проводи літа. Названий він яблучним, так як саме в цей час починався збір яблук і їсти їх до Спаса православним заборонялося.  В цей час господині починали варити яблучне варення, пастилу, компоти і пекли яблука.

    Третій Спас – Горіховий

Останнім з трьох Спасів йде Горіховий. Традиційно він відзначається 29 серпня. Це свято було засноване на честь святкування перенесення Нерукотворного образу Господнього в Константинополь.
Це свято також носить назву Хлібного спаса. До цього свята прийнято було завершувати жнива. Наші предки випікали перший хліб із зерна нового врожаю саме в це свято. Його також освячували і їли всією сім’єю. У цей же період починали збір горіхів, які включали в раціон і приготування святкової випічки. Святами Спаса завершується останній календарний місяць літа. Тому народна мудрість і говорить: «Прийшов Спас — тримай рукавиці про запас!»

 Тож щиро вітаємо з чудовими серпневими святами. Нехай життя буде солодким і соковитим, як стигле яблучко, хай панує лад у ваших сімʼях, а рідні завжди будуть здоровими!

У бібліотеці представлена виставка 

"Три серпневих Спаса" 










Коментарі