Вечір-портрет "Зачинатель української байки Євген Гребінка"



    Бібліотекарі запросили своїх відвідувачів на вечір-портрет «Зачинатель української байки Євген Гребінка», присвячений до 210-річчя від дня народження Євгена Павловича Гребiнки.
      Ця людина прожила усього 36 рокiв, але зумiла зробити чимало. За 15 рокiв лiтературної дiяльностi вiн надрукував понад 50 повiстей, романiв, оповiдань, байок.

      Писав Є.П. Гребiнка українською i росiйською мовами. Був талановитим перекладачем. А ще, допомiг викупити з крiпацтва Тараса Григоровича Шевченка. Заснував у Петербурзi альманах " Ластiвка", в якому друкували свої твори молодi письменники, вихiдцi з України. За рiк до смертi, власним коштом вiдкрив парафiяльну школу для селянських дiтей у селi Рудцi Лубенського повiту.

     Але в людськiй пам'ятi залишиться Євген Гребiнка, як талановитий байкар. Бо про те , що вiн є автором слiв такої вiдомої пiснi "Нi, мамо, не можна нелюба любить", знають не всi, як i те, що знаменитий циганський романс "Очи черные", текст якого перекладено практично на всi основнi мови свiту написав … теж Євген Гребiнка.

 Наприкінці заходу всі заспівали цей відомий романс.


 

Коментарі