Той, кому перо служить за меч - Олег Чорногуз


Сміх - це політика... Сміх - це завжди здоров'я... Сміх - це завжди життя. (Олег Чорногуз)
15 квітня виповнюється 85 років від дня народження Олега Чорногуза - Український гуморист і сатирик Заслужений діяч мистецтв України.
Народився 15 квітня 1936 р. в с. Яневі (нині с.Іванів) на Вінниччині в родині ветлікаря й домогосподарки. Навчався у Чернігівському загальновійськовому училищі. Повернувся з армії інвалідом 2-ї групи. Закінчив факультет журналістики Київського державного університету імені Шевченка. Працював директором видавництва "Радянський письменник". Головним редактором журналу "Перець". Двічі обирався секретарем Національної спілки письменників України.

У своїй творчості автор виступає в багатьох іпостасях: сатирика-романіста, гуморисга-повістяра, талановитого письменника-публіциста, фахового історика-дослідника, мудрого філософа і політолога, дитячого письменника, драматурга. Перший український сатиричний роман "Аристократ" із Вапнярки" (1979) одразу після виходу в світ став бестселером і розійшовся майже півмільйонним накладом. У сатиричному романі українського рад я нсько го письменника висміюються мнимі життєві цінності сучасного міщанина. Пошуки "легкого й красивого життя" приводять героя цього твору Євграфа Сідал ко вського в коло пристосуванців, що паразитують на натхненній праці наших людей.

У романі "Претендент на папаху" автор загострює увагу на актуальних проблемах нашого повсякденного життя, засобами сатири таврує пияцтво і неробство, міщанство і пристосуванство, кар'єризм і окозамилювання - спрямовує викривальний пафос проти тих негативних явищ, які подеколи заважають нашому поступові вперед.

Свої враження від перебування у США О. Чорногуз відтворив у формі публіцистичного роману "Ваілон на Гудзоні", характерною особливістю якого і є властива художній манері письменника тонка іронія, що часом переходить у гострий сарказм. У романі в гумористичному ключі відображено яскраві картини життя Америки, її складні соціальні проблеми, передано різні вияви так званого американського способу життя.

Герой роману "Примхи долі" Боніфацій-Аристид Лристархович Бабовалпотрапляєв прірву вируючого сьогодення, де пересічна людина зовсім не захищена від безглуздих вчинків правлячої еліти, яка приходить до влади шляхом обману, корупції и випадковості, і рантом, за іронією долі, злітає на високий Олімп тієї ж владної структури. Роман сповнений тонкого гумору і гострої сатири.

Може, ви й досі не знаете, звідки походить ваше прізвище, чи не навчились розгадувати сни, - у "Книзі веселих порад" про все це є. Хто не мріє зробити кар'єру чи хоч завоювати серце керівника? А хто відмовиться від слави інтелектуала? Кому не хочеться стати інтелігентом чи знаменитим мемуаристом? Якщо ви не вмісте користуватися телефоном чи не знаєте, про що розмовляти з дружиною, то ця книга стане для вас справді першим другом і порадником. Книга справді весела й дотепна.

Олег Чорногуз є лауреатом низки премій: ім.Остапа Вишні, ім.Івана Багряного, Родини Воскобійників, Михайла Стельмаха, Олеся Гончара. Письменник нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V ст. 2006 р. та є лауреатом відзнаки "Золотий письменник України", 2012.

Коментарі